Ulkomaalaistaustaiset nuoret ovat edelleen hyvin haavoittuvassa asemassa
”Jokainen varmaan tietää pelin nimeltä kahden tulen välissä. Kuvitellaan tilanne, jossa yksi pelaajista ei mahdu joukkueeseen ja joutuu pelaaman yksin. Sekoitetaan pakkaa vielä sen verran, että yksin pelaamisen lisäksi vastassa on kaksi muuta joukkuetta ja yksin pelaava seisoo keskellä kenttää, kahden tulen välissä. Tämä on tosielämää monelle maahanmuuttajataustaiselle nuorelle.”
Yllä olevalla pätkällä aloitin muutama vuosi sitten kirjoittamani blogipostaukseni, jossa purin senhetkisiä tuntemuksiani. Koin puristuvani kahden eri kulttuurin välissä eikä oma paikka tahtonut läytyä. Kirjoituksen julkaisun aikoihin sain paljon yhteydenottoja muilta nuorilta, joilla oli samoja fiiliksiä ja muistan kuinka pohdiskelin, että ehkä joskus tilanne muuttuu. On hyvin surullista huomata, että tilanne ei ole vuosien aikana hirveästi muuttunut paremmaksi.
Valtion nuorisoneuvosto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime viikolla julkaisema tutkimuskatsaus käsittelee laajasti maahanmuuttajataustaisten nuorten fiiliksiä ja haasteita Suomessa. Edellä mainitsemani kahden kulttuurin välissä syntyven haasteiden lisäksi syrjintä, kiusaaminen ja eriytyvät koulutuspolut haastavat edelleen ulkomaalaistaustaisten nuorten hyvinvointia etenkin mielenterveyden näkökulmasta.
Olemme tilanteessa, jossa mielenterveysongelmien aiheuttama valtionvelka alkaa olemaan sen suuruinen, että sen tasoittaminen vie vuosia, ellei vuosikymmeniä. Etenkin nuoret ovat joutuneet kokemaan mielenterveyskriisin karut vaikutukset ja harmillisesti myös tilanteen korjaaminen näyttää pikkuhiljaa tipahtavan nuorten vastuulle.
Mitä meidän tulisi tehdä, jotta sekä Suomessa syntyneet että tänne muuttaneet vieraskieliset nuoret eivät jäisi yhteiskunnan ulkopuolelle?
Lähde: https://tietoanuorista.fi/katsaus-ulkomaalaistaustaustaisten-nuorten-hyvinvointiin-ilmestynyt/
Kuva: Tietoanuorista.fi