Piilorasismi rakenteellisen rasismin mahdollistajana

Ei hyvää päivää, taas mennään vauhdilla seinää päin. Mitä ajatuksia seuraavat lausahdukset sinussa herättävät?

"Mulla on ollut pahimmillaan 7 eri kansalaisuutta töissä."

"54 hakemuksesta 40 oli sellaisia, joiden nimiä ei pysty kerralla lausumaan oikein."

"Yhtä Portugalin lahjaa lukuun ottamatta henkilökunta on suomalaista."

Näiden jälkeen loppuun vielä:

"Mä oon onnellinen, että vielä saan itse valita henkilökuntani."

Nämä ovat kaikki tunnetun ravintoloitsijan lausahduksia, jotka ovat viikonlopun aikana levinneet somessa vauhdilla Sijoituskästi-podcastin jaksosta.

Olen seurannut keskustelua tämän ympärillä, ja todella usein vastaan on tullut jossittelua ja mahdollisen kontekstin puuttumiseen tarttumista, mikä herättää mun suurimman kysymyksen: missä kontekstissa on hyväksyttävää riisua toiselta suomalaisuus ja kutsua häntä Portugalin lahjaksi? Tai missä kontekstissa on ok puhua alentavaan sävyyn hakijoiden nimistä ja antaa nimien mahdollisesti vaikuttaa rekrytointipäätöksiin?

Kun puhumme rasismista, mielessämme on usein yksilöllinen syrjintä ja ennakkoluulot. Kuitenkin, yhtä tärkeää on ymmärtää ja kohdata rasismin muutkin muodot. Tämä klippi ja sen ympärillä käytävä keskustelu tuovat erittäin hyvin esille piilorasismin ja sen, kuinka syvällä se on yhteiskunnassamme.

Piilorasismi on usein huomaamaton, mutta erittäin haitallinen ilmiö, joka vaikuttaa monien elämään päivittäin. Se ilmenee hienovaraisina, mutta syrjivinä sanoina, tekoina, käytäntöinä ja asenteina, jotka jäävät helposti huomaamatta tai vähätellyiksi. Piilorasismi ylläpitää ja vahvistaa rakenteellista rasismia, luoden ja ylläpitäen ilmapiiriä, joka tukee syrjiviä rakenteita ja käytäntöjä yhteiskunnassamme.

Vaikka piilorasismi ei ole yhtä näkyvää kuin avoin rasismi, sen vaikutukset ovat yhtä lailla hirveitä. On todella karua tajuta jälleen, kuinka syvällä rasismin juuret ovat yhteiskunnassamme ja vielä karumpaa on asian hyvin hämmentävä puolustelu ja ”sopivien” näkökulmien etsiminen.

Meidän on korkea aika ottaa itseämme niskasta kiinni, tehdä ryhtiliike ja ruveta tsemppaamaan. Ei jossitella ja hyssytellä rasismia. Ei keskitytä epäolennaisuuksiin ja etsitä sopivia näkökulmia ymmärtää rasismia. Sitä ei tulisi ymmärtää tai hyväksyä missään kontekstissa. Tämän ei oikeasti pitäisi olla näin vaikeaa.

Edellinen
Edellinen

Kun kaikki on hyvin – pysähdy miettimään mielenterveyttäsi

Seuraava
Seuraava

Sadat ihmiset kertoivat Ylelle, miltä puhe köyhistä tuntuu